Ik ben zelfstandige

Zelfstandig worden zou iets moeten zijn dat je ouders je aanleren of zo. Na de pampers en het potje. Ook op school proberen ze je in die zin toch iets bij te brengen. Zelfstudie. Want de leerkracht heeft iets anders te doen.
Uiteindelijk begin je dan te werken. In mijn geval als programmeur. Iedere dag code schrijven. Ik genoot ervan. Niet dat ik er goed in was. Maar ik deed het wel graag. Soms had ik zelfs zo van die super heldere dagen dat ik echt de meest waanzinnige code kon schrijven. Als ik die code dan terugzag op minder heldere dagen, had ik een probleem. Mijn probleem, zo werd gezegd, had te maken met het gebrek aan documentatie. Documentatie was voor mietjes.

Na een paar jaar is mij duidelijk geworden dat programmeurtje spelen echt niets voor mij was. Nog steeds blij dat ik het heb meegemaakt. Dat helpt mij nog dagelijks. Ik ben nog steeds bij momenten jaloers op begenadigde software developers. Maar dat ik daar niet bij hoorde was mij duidelijk. Ik koos voor analyse. Daarin kon ik me uitleven. Samen met mijn klanten gaan nadenken over functionaliteiten. Die uitwerken op papier en dan hopen dat een begenadigd developer er iets van kon maken. Soms wel, soms niet. Changing requirements. We hebben er allemaal mee te maken.

Analyse vind ik leuk. Nog steeds. Ik kan er mij in laten gaan. Een klant doen inzien hoe iets die complex aanvoelt toch heel eenvoudig kan opgelost worden. De meest complexe problemen los ik ’s nachts op in mijn slaap. De dag erna sta ik dan op, haast ik me naar kantoor en roep ik enthousiast iedereen samen voor een kop koffie. Scrum en koffie. Zalige combinatie. Het coachen van analisten en hen de weg tonen doe ik nog steeds graag. Op die manier kom ik niet in de verleiding om zelf de gaten dicht te fietsen.

Ik hou niet van rommel en gedoe. Ik wil alles strak, weinig poespas, clean. “Decluttering”. Je moet de dingen niet onnodig moeilijk maken. Ik werk zeer resultaatgericht. Ik hou van methodieken maar ik ben oprecht bang van methodiekfundamentalisten. Ik werk ook zeer projectmatig. Een project aannemen, je erin laten onderdompelen, een team bijeen zoeken en er volle bak tegenaan gaan. That’s my life! Dat maakt van mij een projectleider. Ik heb de code gehad, en ik heb de analyse gehad. Ik ben daar blij om. Maar mijn roeping is het opleveren van projecten. Project management is een métier. Ieder project is een uitdaging. Ik neem ieder project aan als was het mijn laatste. Ik geef er mij dan ook 200% voor. En zo ga ik van project naar project. En zo is het mij duidelijk geworden dat ik een zelfstandige was. Ik heb het nodig om projecten te kunnen aannemen zonder gebonden te zijn aan één enkele werkgever. Ik ben een zelfstandige. Ik zorg ervoor dat projecten opgeleverd worden. Zelden zonder slag of stoot. Dat is nu éénmaal realiteit. Maar op het einde van de rit kunnen we er altijd een goed glas op drinken.

De stap zetten om als zelfstandig consultant door het leven verder te gaan is zeer eenvoudig. Je zoekt je een goede boekhouder/fiscalist, je koopt jezelf een wagen, een laptop, een gsm en je bent vertrokken. Het papierwerk valt al bij al goed mee (dankzij de goede boekhouder) en je kan vrij snel aan de slag. Ik heb lang getwijfeld om de stap te zetten en ik heb er nu spijt van dat ik de stap niet veel eerder heb gezet. Ik heb namelijk lang gedacht dat ik er niet klaar voor was. Maar eigenlijk is het net zoals met kinderen. Je bent er pas klaar voor op het moment van de geboorte. Ik ben inmiddels een gelukkige consultant en een gelukkige papa.

Een gedachte over “Ik ben zelfstandige

  1. Wezenlijk wetenswaardig! Ben je misschien van plan meer van dit soort artikels te schrijven? Laten we het hopen. Ik ben in elk geval behoorlijk verwonderd. Ga absoluut zo door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s