Nieuw jaar

Gelukkig nieuwjaar voor een consultant betekent in sommige gevallen concreet een nieuw jaar bij een klant waarvoor je reeds eerder hebt gewerkt. De zogenaamde verlenging. Ik zeg wel, in sommige gevallen. Opdrachten zijn niet altijd zoals een project eindig. Sommige opdrachten omvatten een functie, een mandaat, een tijdelijke positie die je invult als consultant. Dergelijke klanten werken dikwijls met jaarcontracten en daardoor krijg je dus het fenomeen van de verlenging. Dat begint na de zomer zo stilletjes aan op te spelen. Ga ik al dan niet verlengd worden? Of moet ik stilletjes aan niet gaan beginnen uitkijken naar een andere opdracht? Heb ik dit jaar eigenlijk wel gepresteerd wat mijn klant van mij verwacht had? Of niet? Is er volgend jaar in de budgetoefening rekening gehouden geweest met een mogelijke verlenging?

Bepaalde consultants zullen dit ongetwijfeld herkennen. Het is een spel dat gespeeld wordt en dat genoeg bekend is onder consultants. Sommigen zullen dit helemaal niet herkennen omdat ze op een andere basis werken. Ik heb beide reeds meegemaakt. Puur op opdracht of project, en ook de andere kant als een interim management opdracht. Ik hou eerlijk gezegd van beiden. Een project leiden en tot een goed einde brengen geeft een enorme kick. Ook om dat samen met een team te kunnen verwezenlijken. Zalig om met een groep mensen iets op te leveren en dan tevreden terug te kunnen kijken en er samen een glas op te kunnen heffen. Dat is toch wel weer mooi gelukt. Anders is het met een interim management positie die eigenlijk niet eindig is. Of toch niet als mandaat. De invulling ervan kan natuurlijk wel eindig zijn. Maar stiekem hoop je toch dat men nog even met jou wil doorgaan. Dat wil dan toch zeggen dat je het nog zo slecht niet gedaan hebt. Ook speelt het feit dat je in je hoofd niet echt rekening houdt met een einde. Je denkt constant na over nieuwe zaken die je nog wil doen. Zaken die je nog wil verbeteren. Zaken die je nog verder wil professionaliseren. Vandaar dat een nieuw jaar meer is dan zomaar even iemand het beste toewensen. Het is het startschot voor een nieuw jaar. Nieuwe uitdagingen en nieuwe hindernissen. Maar vergeet niet die zaken van het vorige jaar mee te nemen in je rugzak. Die zullen zeker nog van nut kunnen zijn. Want niet alles zal nieuw zijn. Gelukkig maar. Gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s