Het product PPM

In service management is er zoiets als een service catalog. Maar wat is dan de service catalog van PPM? Wij doen aan project management, program management, portfolio management en heel soms is dat in de vorm van interim management. Maar uiteindelijk moet alles toch gemanaged worden. Hoe je het ook verpakt. Hoe je het ook een uitleg geeft, het gaat erover dat er een project moet opgeleverd worden, of dat er een programma moet opgevolgd worden, of dat er een portfolio moet opgemaakt worden.

Als consultant ingehuurd worden voor een dergelijke opdracht heeft een enorme valkuil. Namelijk het vastleggen van de opdracht zelf. Hoe kan men achteraf besluiten of je de verwachtingen hebt ingelost. Het kan daarbij helpen om je diensten te verpakken als producten. Producten hebben de eigenschap redelijk nominatief te zijn en daardoor beter te bevatten. Beter zo dan PPM te omschrijven als de service die je overal nodig hebt omdat alles gemanaged moet worden. Op die manier heeft niemand er wat aan. Je moet je als PPM consultant kunnen profileren en de meerwaarde van de service kunnen bewijzen. Je moet je product kunnen verkopen. Daar komt het op neer.
Maar welke producten zijn er dan te onderscheiden? De lijst is oneindig. Maar ik wil wel een poging doen. Te beginnen met een aantal minder evidente maar daarom niet minder belangrijk:

– het opzetten van een PMO (Project Management Office)
– het organiseren van een project governance
– het coachen van project managers
– het definiëren van de periodieke statusrapportering
– het opzetten van risk management
– het definiëren van een kwaliteitspolicy

Al deze producten staan naast de klassieke dooddoeners zoals “het managen van een project”. Denk als consultant na over het product dat je zal opleveren bij het begin van je opdracht. Denk hier ook over na hoe je dat zal definiëren. Denk erover na hoe je wil dat men je meerwaarde kan inschatten. Als je dit niet doet bestaat het risico dat je vooral de persoon bent die voor alles verantwoordelijk is, ook al stond dit oorspronkelijk niet in je taakomschrijving. Het is een kwestie van verwachtingen verduidelijken. Wie ben ik, wat kan ik, en wat kan ik hier komen doen? En laat ons vooral onthouden dat PPM veel meer is dan het managen van het proces van idee tot oplevering. Ja dat ook, maar dat niet alleen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s