Zingen voor een lege zaal

Dat communicatie belangrijk is weet iedereen. Iedereen zou ook moeten weten dat project management belangrijk is. Een beetje degelijk project management zou aanwezig moeten zijn in ieder project. Hoe klein ook. Geloof me.

We spreken over een klant die producten beheert via een webapplicatie. Deze producten worden via een website aangeboden aan de surfende gebruiker. Niets speciaals dus. Bij zo’n projecten werk je dikwijls via verschillende versies die ontwikkeld worden, getest worden, aangeboden worden ter acceptatie aan de klant, en dan uiteindelijk in productie. Dat proces heet staging. Je verhuist als het ware de website (of in dit geval eerder de webapplicatie) van server naar server. Afhankelijk hoe die server geconfigureerd is spreken we over de ontwikkelingsomgeving, de testomgeving, de acceptatieomgeving of de productieomgeving. Het adres waarop de website bereikbaar is verschilt van omgeving tot omgeving. De publiek toegankelijke website is uiteraard de productieomgeving.

Tot daar de theorie bij wijze van achtergrondkoortje. Nu even naar de man vooraan aan de microfoon. Die man moet weten voor welk publiek hij staat te zingen. Het is donker in de zaal. Hij moet weten of hij voor een volledig live publiek staat te zingen, of dat hij gewoon staat te soundchecken om te zien of zijn stem wel in verhouding is met de drums en gitaren. Ik bedoel hiermee dat er iemand aan de klant moet gaan uitleggen wat het verschil tussen die omgevingen. De klant moet er zich bewust van zijn dat hij soms staat te zingen voor een lege zaal en soms voor een zaal vol enthousiaste mensen. Zingen voor een lege zaal kan leuk zijn als repetitie maar het is vooral zingen voor een live publiek die juist moet zijn.

Deze klant had dat niet zo goed begrepen. Als ik mijn producten beheer in de database van de acceptatieomgeving, dan zal dat ook wel goed zijn. Ik heb die acceptatieomgeving namelijk geaccepteerd, dus die is goed. Mijn leverancier heeft die wel overgezet naar die zogenaamde productieomgeving, maar ik voel me toch ook wel goed bij deze acceptatieomgeving.

Het ging fout bij de eerstvolgende versie van de website. De klant had aanpassingen gevraagd en het ontwikkelingsteam had een nieuwe versie van de website afgewerkt, getest, en bijgevolg klaar om aangeboden te worden aan de klant ter acceptatie.

Beste klant, is het ok voor u als wij u een nieuwe versie van de website aanbieden op de acceptatieomgeving? Ja hoor, zeker en vast, ik kijk er al naar uit.

Zo gezegd, zo gedaan. En blij dat het team was toen de installatie vlekkeloos verliep. En kwaad dat die klant was toen hij merkte dat al zijn producten uit zijn databank weg waren. Uren en dagen had hij gespendeerd aan het opbouwen van die databank. Met één klik op de knop was alles weg. Helaas. Frustratie alom. Meneer de klant, u werkte op de verkeerde omgeving. U had uw kostbare databank op de productieomgeving moeten beheren. Uw luisteraars horen u maar als u zingt voor live publiek. Niemand hoort u als u staat te soundchecken.

Uiteraard werd het misverstand snel duidelijk. De klant had niet goed begrepen dat hij eigenlijk al die tijd in de verkeerde omgeving aan het werk was. Het gebrek aan degelijk project management had ervoor gezorgd dat de klant niet voldoende bewust was van het verschil tussen die omgevingen en de risico’s die verbonden waren aan het feit dat hij zijn kostbare data aan het ingeven was in de acceptatieomgeving.

Het was pijnlijk om de klant dit uitgelegd te krijgen. Voor dit soort situaties bestaan er cursussen over hoe je slecht nieuws kunt brengen aan iemand. Maar het zijn de lessons learned die belangrijk zijn. Geen enkele groep staat graag te zingen voor een lege zaal.

Een gedachte over “Zingen voor een lege zaal

  1. Dergelijk verhaal ken ik ook, waar een klant al zijn data (auto’s) bijhield op de staging omgeving. Tijdens enkele testen werd de stage-data overschreven, omdat de programmeur er vanuit ging dat alles toch Live beheerd werd. Niet dus…nobody told him.
    De zoektocht daarna naar de verloren auto’s heeft nog enkele maanden geduurd 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s