De coach heeft altijd gelijk

In voetbal heeft de trainer altijd gelijk. Wat de spelers ook mogen beweren. Behalve wanneer de resultaten wat minder zijn. Dan opeens vliegt er al eens een trainer op straat. Maar dat is nu eenmaal voetbal. In consultancy is dat eigenlijk net omgekeerd. Daar is het net wanneer de nood het hoogst is dat een coach voor redding kan zorgen.

Een coach bestaat in verschillende smaken. Ik beloof jullie nog een artikel over een productivity coach en een business coach maar nu wil ik het eerst eens hebben over een PPM coach. Een wat? Een PPM coach. Een coach inzake project (program) en portfolio management. Die bestaan er namelijk ook in verschillende smaken.

Je hebt de coach die af en toe eens langs komt. Eens luisteren hoe het gaat, en met raad en daad proberen te helpen waar nodig. Waar nodig op dat moment. De problemen oplossen die er zijn. Toon mij uw risk- en issue-log en ik zal je helpen. Daar komt het een beetje op neer. Daarnaast, in tweede instantie, kan je het natuurlijk ook nog hebben over minder dringende zaken. Zeg maar advies. De antwoorden op de vragen “en wat als …”. Die man wordt een beetje je mentor. Steun en toeverlaat op vlak van project management. Vooral geen geheimen. Gewoon eerlijk en to the point.

Een tweede soort richt zich meer op advies. Daar waar die eerste nogal reactief werkte is de tweede eerder pro-actief. Hij (of zij) komt met een missie. En die missie heeft als doel het voorkomen van een groot aantal issues. Vanuit een aantal best-practices en ervaring zal dit soort coach u of uw organisatie leren hoe u best te werk gaat. Dit heeft te maken met het dagdagelijks leiden van projecten, maar ook over statusrapportering, of over project governance, PMO werking, enz. Daar waar je die eerste coach misschien 1 dag per week zou uitnodigen of op afroep, zal je misschien die tweede soort coach inhuren voor een bepaalde periode. Tot het moment daar is dat je alleen verder denkt te kunnen. Eventueel nog wekelijks bijgestaan om alles nog een beetje in de gaten te houden.

Een derde geval is de echte trainer. De professionele instructeur. De persoon die u zal uitleggen waar project management om draait. U bestelt een specifieke training bij zo iemand. Je wil iets leren over Prince2. Of je wil PMP worden? Of wat is dat nu allemaal met die Scrum? Laat u eens gaan op uw internet zoekmachine en u zult er talloze vinden.

Of u kunt mij aanschrijven. Ik zal u graag verder helpen. Ik kan alleen niet zeggen dat ik altijd gelijk heb. Daarvoor heb je een voetbaltrainer nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s