We moeten leren cocktails maken

Generaliseren is fout, dus als ik u een raad mag geven, stop nu met lezen en doe iets nuttigers.

OK, u leest alsnog verder. U bent volhardend. U geeft niet op. Als u in de jaren ’40 tot ’60 geboren bent dan bent u nu allicht op kantoor en hebt u dus blijkbaar toch niets anders te doen dan mijn artikel te lezen. Als u later dan 1960 geboren bent maar nog voor 1980, dan neemt u graag zelf initiatief en dus beslist u gewoon zelf om dit verder te lezen. Goed zo! Bent u later geboren dan 1980 dan is dit gewoon een blog artikel die bij u binnen rolt als al die andere. Het internet is uw voornaamste bron van informatie. Bent u na 1990 geboren dan is de kans groot dat u dit artikel leest op uw smartphone omdat het is opgepikt door een feed filter app.

Ik ben geboren in 1978. Generatie X dus. Mijn ouders zijn baby boomers en heel wat opdrachtgevers, klanten en collega’s zijn dat ook. In projecten werk ik met heel wat collega’s van zowel generatie X als Y. Generatie Z, geboren in de jaren ’90, zijn nu stilaan aan het afstuderen. Dat wil dus zeggen dat project managers vandaag de dag te maken kunnen krijgen met een projectteam dat eigenlijk een cocktail is van 4 verschillende generaties.

Een tweede aspect is het fenomeen van de globalisering. Alles wordt mondiaal. Afstanden tussen mensen worden ook kleiner dankzij social media. Een collega die fysiek onbereikbaar lijkt is opeens maar een tweet van je verwijderd. Dat zorgt er ook voor dat verschillende culturen opeens deel uitmaken van je project. Offshore competence centers zijn al lang geen uitzondering meer. Dat wil dan weer zeggen dat we als project manager te maken krijgen met een cocktail van culturen.

En een derde element heeft dan weer te maken met de manier waarop mensen tewerkgesteld worden. Of je hebt een bediendecontract van onbepaalde duur en je werkt intern voor een bedrijf. Of je bent consultant, ook als werknemer, maar dan voor een consultancybedrijf. Of je bent zelfstandig consultant, als project manager, of als analist, developer, etc. Of je bent een statutaire ambtenaar die voor een overheidsinstelling werkt. Ook deze aspecten zorgen voor een cocktail van invloeden, achtergronden, agenda’s, prioriteiten.

Van een uitdaging gesproken! Geef mij nu maar een cocktail aub. Op uw gezondheid, proost.

2 gedachtes over “We moeten leren cocktails maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s