Mag er een beetje zout op?

In consultancy duurt het echt niet zo lang of je komt in aanraking met een contract. Dat is ’t leven, dat is consultancy. Een contract, een SLA, een OLA, … Hoeveel had u er gewenst m’neer? Is ’t om hier op te eten of om mee te nemen? En mag er een beetje zout op? Ja, dank u.

Wel, ’t is over dat zout dat ik het zou willen hebben. Dat beetje extra. Maar dan wel vastgelegd in een contract. Ik kan perfect begrijpen dat je zoiets doet voor een project. Je spreekt met je leverancier een scope af, je gaat akkoord over een budget en je maakt afspraken over de leveringstermijn. Dat is de gewone gang van zaken. Je legt deze intenties vast in een contract en daar komt al eens een beloning bij kijken, of een boete in het slechtste geval, voor als het project tijdig, of niet tijdig, opgeleverd wordt. Tot daar ga ik niet moeilijk doen. Ik kan daar mee leven. Dat beetje zout kan smaken.

Anders is het in consultancy, als het gaat over pure bodyshopping. Men neme een consultant, men wil deze inhuren van 1 januari tot 31 december, en men komt een prijs overeen per gepresteerde dag. En iedere maand zult gij op de derde werkdag een timesheet afleveren met daarop de prestaties van de afgelopen maand. Maar daar hoeft voor mij geen zout bij. Hoe kan je van een consultant die dag na dag komt presteren zeggen dat hij “op tijd geleverd heeft”. Nee toch? Als die persoon op het einde van het jaar 213 dagen is komen presteren, of 211, of 215, dan is dat zo. Hoe kan je dan verlangen om na afloop van het jaarcontract nog een factuur te sturen met een bonus van bijvoorbeeld 5% op het totaal van facturen van het afgelopen jaar? Dat kan toch niet?

Wel, beste vrienden, dat kan perfect. Ik moet mezelf daarin corrigeren. Die dingen bestaan. Die contracten. En dat is ’t leven, dat is consultancy. En gaan we dat veranderen? Absoluut niet. Het is een manier van afspraken maken. Goede afspraken maakt goede vrienden.

Eén tip wil ik wel nog meegeven. In uw begroting, uw budgetoefening, waarin u consultants heeft voorzien in bodyshopping modus, doet u er best aan om die bonus in te calculeren. Het is een factuur die eraan komt. Hoe dan ook. U krijgt voor die consultant 13 facturen in het voorbeeld hierboven beschreven. 12 maanden plus een bonusfactuur. Het is zoals met dat zout. Het komt er achteraf gewoon bij. En we doen daar niet moeilijk over. Want op voorhand was het afgesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s