Het uithoudingsvermogen van een consultant

’t Is wat tegenwoordig over dat coachen. Zijn we dan ineens allemaal zo incompetent geworden dat we ineens allemaal op zoek moeten naar een coach?

Ik denk van niet. We zijn nog allemaal gezegend met dezelfde competenties als gisteren. Alleen, ’t is wat je ermee doet natuurlijk. Ermee blijven zitten en er naar zitten staren is ook maar zozo. Het kan toch niet dat je tot ergens begin je twintigste spendeert aan opleiding en dat je daarna twee keer zoveel jaren daarop verder moet teren? Je blik op de wereld, op de werkelijkheid wordt daardoor wel heer erg smalletjes. Een goede manier om dat te vermijden is door af en toe eens te veranderen van ogen. Bekijk het eens anders. De werkelijkheid zoals wij die ervaren is zoals wij die zien. Maar het zou ook wel eens anders kunnen zijn. Klopt die vertaling wel van wat wij zien? Maar hoe kan je dat nu zeker weten? Eens ruilen van ogen met een vriend of collega kan wonderen doen. En als die vriend of collega dan ook nog eens toevallig bereid is om je daar een beetje advies bij te geven, wel dan is coaching echt niet ver weg.

Een coach schakel je in om er zelf beter van te worden. Anders zou je er toch echt niet aan beginnen, toch? Waarom daar tijd en energie in investeren als je even goed zou kunnen gaan sporten. Dan hou je er misschien nog wat conditie aan over. Of uithoudingsvermogen als je het wat langer kan volhouden. Wel het is net die conditie of uithoudingsvermogen die je ook verwerft door je in je vak te laten coachen.

Uithoudingsvermogen zou ik in mijn geval durven vergelijken met project management coaching. Christophe Vandecaveye is op dat vlak mijn steun en toeverlaat en slaagt er telkens weer in om met kleine dingetjes mij zelf te doen inzien waar het anders kan, of hoe ik de dingen anders zou kunnen bekijken. Zelf die uitweg ontdekken verlegt je grenzen van je eigen brein. De volgende keer dat ik een soortgelijke situatie kom, zal ik in staat zijn verder te denken, verder te kijken, verder te reiken. Dat is uithoudingsvermogen.

Conditie is anders. Dat is fitheid. Mentale fitheid. De mate waarin je fit genoeg bent om beslissingen te nemen, om proactief te zijn, om weerbaar te zijn voor de dagelijkse impulsen die op ons af komen. Veronika Wuyts is op dat vlak een topmadam. Velen hadden mij haar aangeraden voor ik haar zelf ben gaan opzoeken, en velen zullen mij nog volgen. Op haar eigen manier heeft ze een enorme impact op je manier van denken, van zijn. Ik merk telkens opnieuw na een coachingsessie dat ik ongelofelijk veel energie heb getankt. Of ze doet iets in mijn koffie natuurlijk.

We zijn allemaal mensen, die als radertjes meedraaien in een circus die de enge naam “consultancy” meegekregen heeft. Ik zie het als een vorm van “competence sharing”. In een wereld waar je tegenwoordig via social media alles kan en mag “sharen” zijn wij consultants mensen die onze competenties delen met de organisaties die daar behoefte aan hebben. Omdat ze ons nodig hebben voor een probleem, een project, een leemte. Maar wie zal ons dan helpen als wij met een probleem of een leemte zitten? Bij wie mogen wij aankloppen? Juist ja …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s