Wat de grote jongens kunnen leren van startups

rijsttaartjesIn een vorige post had ik het over startups en grote jongens. Vele startups dromen van de slagkracht van de grote organisaties. Maar evenveel grote organisaties zouden enorm gebaat zijn met de wendbaarheid van startups.

Het beste van beide werelden gebeurt wanneer je toelaat je bedrijf te gaan zien als een soort van startup incubator. Laat enthousiaste ondernemende medewerkers een idee uitwerken binnen je bedrijf. Laat hen innoveren, experimenteren, en coach hen naar succes. Het zijn die successen die zullen bijdragen tot het succes van de onderneming.

Meer nog, dergelijk enthousiasme straalt af van je onderneming en trekt andere enthousiaste ondernemende mensen aan om hun steentje bij te dragen en zelf te gaan nadenken over een fris idee.

Agile management met aandacht voor het menselijke aspect, is net het toelaten van uw medewerkers om zichzelf te ontplooien binnen bepaalde grenzen. Neen, we hebben het niet over de helpdesk medewerker die rijsttaartjes aan de man probeert te brengen. Integendeel, laat diezelfde helpdesk medewerker nadenken over 80/20 oplossingen voor de telefoontjes die hij krijgt van klanten, en uw klanten zullen hem op handen dragen voor zijn ondernemerschap. Wie weet sturen ze hem wel een rijsttaartje om hem te bedanken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s