Koop een wekker!

Zo naar ’t einde van het jaar toe durft een mens al eens reflecteren over wat er allemaal gebeurd is het afgelopen jaar. In mijn geval is het een zeer interessant jaar geworden waarin ikzelf enorm ben gegroeid op persoonlijk vlak. Zelfreflectie is een kunst en ik begin me die kunst redelijk eigen te maken.

Eén van de zaken waaraan ik dat merk, is de kracht die ik heb kunnen putten uit een extreme triathlon wedstrijd die niet helemaal liep zoals gepland. Die wedstrijd niet eindigen op een manier zoals ik dat in gedachten had vooraf, is op zich tijdelijk een teleurstelling geweest. Achteraf bekeken een ongelofelijk sterke levensles. In de wereld waarin we momenteel leven is alles gericht op voorspelbaarheid, op het einddoel, op het eindresultaat. Hoeveel zal dat opbrengen? Wanneer zal het klaar zijn? En kan dit er ook nog bij? Allemaal vragen die zeer alledaags zijn en zeer sterk gericht op het kunnen voorspellen van de toekomst.

De realiteit is dat we allemaal teleurstellend slecht zijn in het voorspellen van de toekomst. Hoe zouden we ook? De factoren en actoren veranderen zo snel dat het onmogelijk is om het einddoel te kunnen voorspellen.

Kunnen we daar iets aan doen? Ja, absoluut: leg de stress om het einddoel naast je neer. Nu, vandaag nog liefst. Durf eerlijk in vraag te stellen waartoe die stress omwille van het eindresultaat dient. Wat brengt je dat in godsnaam op? In plaats daarvan kan je veel meer energie stoppen in de progressie die je kan maken. Niet de bestemming is belangrijk, wel de weg. Niet het eindresultaat is belangrijk, wel de vooruitgang die je maakt.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoor het u denken. In een wereld waarin altijd meer moet, altijd meer prikkels schreeuwen om aandacht, is het moeilijk om gefocust te blijven. Je smartphone alleen al is op zich één van de grootste oorzaken van een gebrek aan focus op vooruitgang en onrechtstreeks de oorzaak van een gebrek aan voorspelbaarheid van het eindresultaat. Tussen nu en 1 uur later kan u onmogelijk inschatten wat u zal gedaan hebben. Dit hangt namelijk af van het aantal telefoontjes, sms’jes, whatsapp berichtjes, facebook updates, instagram updates, etc etc. En dit spelletje begint eigenlijk al aan de ontbijttafel. Wat zeg ik, eerder nog, van het moment dat we onze ogen open doen omdat de wekker afgaat. Uiteraard de wekker van uw smartphone. U bent bijgevolg verplicht om als eerste actie van de dag uw smartphone in uw handen te nemen en dan is de verleiding toch zo groot om uw e-mail te checken, facebook updates te bekijken, om daarna de rest van de sociale media rimram als aperitief voor het ontbijt te nemen.

Mag ik een voorstel doen? Koop een wekker! Beter nog, geef al uw zakenrelaties in januari een wekker cadeau als nieuwjaarsgeschenk. Veel beter dan die fles wijn of die usb stick. Gebruik die wekker in plaats van je smartphone en doe jezelf een plezier door niet meer in de verleiding te komen om ’s morgens vroeg eerst je smartphone een goeiemorgen te wensen, nog voor je partner en je kinderen. Is dat geen mooi voornemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s